Kinepraktijk Francis Verlinde & Co

U bevindt zich hier > disciplines > podoloog

Podoloog

Vanaf augustus 2013 is er ook een podoloog aanwezig in de groepspraktijk. Dit wordt mogelijk gemaakt door Kevin De Rocker. Je kan er terecht voor zowel voetverzorging als ganganalyses en functionele zolen. Een afspraak maken kan op maandag, woensdag of zaterdag. Kevin is te bereiken op 0474/42 60 67.


> Meer info vind je op www.podoloogderocker.be


Wat is een podoloog?

Een podoloog is een paramedicus die een professionele bachelor behaald heeft. Hij focust zich op problemen ter hoogte van de voeten bij kinderen, ouderen, sporters, diabetici, reumapatiënten, … Deze problematiek kan variëren van het bewegingsapparaat tot nagel- en huidaandoeningen. Ook knieklachten, heupklachten en lage rugpijn, met de oorzaak ter hoogte van de voeten, kunnen behandeld worden.


Wat doet een podoloog?

Een podoloog start steeds met een grondig vraaggesprek. Hierna volgt een schoeninspectie waarbij de patiënt uitgebreid advies krijgt over een goede schoen. Vervolgens wordt de algemene voetfunctie onderzocht met betrekking tot mobiliteit, spierlengte en spiersterkte. Wat uit dit klinisch onderzoek naar boven komt, wordt gekoppeld aan de ganganalyse. Op basis van deze resultaten zal besloten worden of er al dan niet zooltherapie vereist is. Naast biomechanisch onderzoek doet een podoloog ook algemene voetbehandelingen.


Terugbetaling

De terugbetaling voor podologische prestaties is voorlopig nog beperkt. Sinds 2003 voorziet het RIZIV 2 maal per kalenderjaar terugbetaling van een consult aan een podoloog voor diabetespatiënten die voldoen aan volgende 3 voorwaarden:

  1. de patiënt moet in het bezit zijn van een diabetespas
  2. de patiënt heeft een voorschrift van de huisarts of arts-specialist met vermelding van het voetrisico
  3. de patiënt heeft een specifiek risico op voetwondes (1, 2a, 2b of 3).

Sinds 1 september 2009 is er voor patiënten met een zorgtrajectcontract diabetes ook een terugbetaling van 2 verstrekkingen per kalenderjaar. De patiënt moet voldoen aan volgende voorwaarden:

  1. de patiënt moet een zorgtrajectcontract diabetes ondertekend hebben met zijn huisarts en specialist, de patiënt mag eventueel ook in het bezit zijn van een diabetespas (niet verplicht)
  2. de patiënt heeft een voorschrift van de huisarts die het zorgtrajectcontract heeft ondertekend, het voorschrift vermeldt dat het gaat om een voorschrift in het kader van de zorgtrajecten
  3. de patiënt heeft een specifiek risico op voetwondes (1, 2a, 2b of 3).

Meer info over terugbetaling vind je op:

Website van de federatie van de Belgische podologen.

Ga terug naar boven