Kinepraktijk Francis Verlinde & Co

U bevindt zich hier > disciplines > kinesitherapie > lymfedrainage

Lymfedrainage

Het lymfevatenstelsel

Afbeelding van lymfevatenstelsel

Ons lichaam bestaat voor het grootste deel uit water. Het kan gebeuren dat dit water uit balans is of met andere woorden dat er een probleem is met de aan- en afvoer en er zwelling of oedeem ontstaat. Het lymfevatenstelsel ondersteunt een bloedvatenstelsel om deze balans in evenwicht te houden. Het fungeert tevens als filter die afvalstoffen helpt verwijderen uit ons lichaam en bruikbare stoffen terug in de veneuze bloedsomloop brengt. Aldaar speelt het lymfevatenstelsel ook een uiterst belangrijke rol in ons immuniteitssysteem.


Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een hele zachte en rustige massagetechniek, speciaal bedoeld voor het bestrijden van lymfoedreem. Er wordt namelijk gewerkt met "huidverschuivingen", die de lymfevaten openen en een aanzuigend effect hebben op het interstitieel vocht. Op deze manier ondersteunt de lymfedrainage de vocht afvoer in ons lichaam.


Wanneer?

- oedeem door trauma
- oedeem na chirurgische ingrepen
- oedeem door veneuze insufficiëntie (bv. zware benen)
- ontstekingen neus-keel-oor (bv. sinusitis)
- na amputatie (bv. mammectomie met uitname van de lymfeklieren thv de oksel)
- na varicectomie


De Lympha-Mat

De Lympha-Mat is een toestel dat dmv een opblaasbare mouw de vochtcirculatie in ons lichaam stimuleert. De mouw bestaat uit 12 compartimenten die beurtelings opblazen en weer ontspannen van distraal naar proximaal. Het toestel stimuleert, evenals de manuele lymfedrainage, de vochtafvoer in ons lichaam en kan dus als aanvullende therapie dienen.

Ga terug naar boven