Kinepraktijk Francis Verlinde & Co

U bevindt zich hier > disciplines > kinesitherapie > bekkenbodemtherapie - pelvische reëducatie

Bekkenbodemtherapie - Pelvische reëducatie

Ons bekken wordt onderaan afgesloten door een spierlaag, de bekkenbodemspieren. De bekkenbodemspieren hebben drie belangrijke functies. Vooreerst zijn zij verantwoordelijk voor onze continentie ( het al dan niet doorlaten van stoelgang of urine). Daarnaast zorgen zij voor de ondersteuning van de organen in onze buikholte. En tot slot hebben ze ook nog een seksuele functie.


Het spreekt voor zich dat tal van problemen optreden bij een malfunctie van deze spieren. Ongewild urineverlies is wellicht het meest gekende probleem, maar ook pijn tijdens het vrijen, vaginisme, verzakkingen , aandrang, incontinentie voor stoelgang en bedplassen kunnen gelinkt worden aan een insufficiënte bekkenbodem. Aangezien de bekkenbodem bestaat uit spierweefsel kunnen we deze goed trainen.


De bekkenbodemtherapie start bij een goede bewustwording van de bekkenbodemspieren. Eens men erin slaagt een goede contractie en ontspanning van deze spiergroep te bekomen, kan met functionele oefeningen gestart worden aangepast aan de dagelijkse activiteiten van de patiënt. In onze praktijk beschikken we tevens over een toestel (elektrostimulatie/ biofeedback) dat als hulpmiddel kan ingeschakeld worden.


Foto van bekkenbodem

Ga terug naar boven